Suomalaiset kakkosrivistä Espanjan kisaan

Valtteri Bottas oli kolmas ja Kimi Räikkönen neljäs formula ykkösten Espanjan GP:n aika-ajoissa lauantaina Barcelonassa. Suomalaiset lähtevät hyvistä iskuasetelmista sunnuntaiseen kisaan.

Mercedeksen Lewis Hamilton päihitti niukasti Ferrarin Sebastian Vettelin taistelussa paalupaikasta. Eroa kaksikon välillä oli vain 51 tuhannesosaa.

Lähdöstä tulee mielenkiintoinen, sillä ensimmäisenä ajaminen puhtaassa ilmassa voi olla yksi kisan voitonavaimista, joten Hamilton ja Vettel eivät tule antamaan tuumaakaan periksi avausmutkan jarrutukseen tultaessa. Hamiltonilla on kokemusta avauskierroksen kolaroinnista tältä radalta, sillä hän törmäsi yhteen viimevuotisessa kisassa silloisen tallikaverinsa Nico Rosbergin kanssa.

Suomalaiset iskuasemissa

Molemmat suomalaiset hävisivät siis tallikavereilleen aika-ajoissa, mutta päätä ei kannata pistää pensaaseen. Viikonlopun oheisluokissa on nähty kakkosrivistä parempia lähtöjä kuin eturivistä, mikä voi antaa suomalaisille imuavun lisäksi erinomaisen mahdollisuuden ohittamiseen jo lähtökiihdytyksessä. Erityisesti radan likaiselta puolelta (parilliset ruudut) on saatu hämmästyttävän hyviä startteja oheisluokissa.

Bottas haluaa ehdottomasti jatkaa Venäjän GP:stä alkanutta voittokulkuaan, kun taas Räikkönen jahtaa ensimmäistä voittoaan yli neljään vuoteen. Tuo Räikkösen edellinen voitto tuli muuten Bottaksen F1-debyytissä Australiassa vuonna 2013.

Kotiyleisö motivoi Alonson huippusuoritukseen

Aika-ajon suurin onnistuja oli ehdottomasti McLaren-Hondan Fernando Alonso, joka oli peräti aika-ajojen seitsemäs. Kotiyleisönsä edessä ajava Alonso puristi suorastaan maagisen kierroksen autolla, jolla tallikaveri Stoffel Vandoorne jäi aika-ajon avausosioon.

Helppoa kisaa ei voi Alonsolle luvata, sillä Hondan voimayksikkö antaa suorilla käsittämättömän paljon tasoitusta muille. Jos lauantain ihme ei toistu, niin espanjalainen tuskin ajaa MM-pisteistä. Kaksinkertaiselle maailmanmestarille jo maaliin pääsy olisi ”voitto”.

Red Bull ottanut askeleen eteenpäin

Red Bull kuroi selvästi aikaeroa kärkitalleihin kiinni Espanjan aika-ajoissa. Vielä se ei riittänyt siivittämään Max Verstappenia viidettä ja Daniel Ricciardoa kuudetta sijaa korkeammalle. Jos kärkinelikolle sattuu ongelmia, niin Red Bull-kaksikko on valmiina hyödyntämään ne.

Tämän viikonlopun näyttämö ei aivan sovellu Red Bull-auton vahvuuksille, mutta kahden viikon päästä Monacossa voidaan odottaa itävaltalaistiimin autojen taistelevan palkintosijoista.

Massa vie tulokasta kuin litran mittaa

Williamsin Felipe Massa sai pinnistelyä yhdeksänneksi aika-ajoissa. Massa on koko alkukauden pystynyt pitämään Williamsin kiinni kärkikymmenikön sijoituksissa.

Samaa ei voi sanoa kanadalaistulokas Lance Strollista, joka on sortunut yliyrittämiseen lähes joka viikonloppu. Strollin täytyy löytää rutkasti lisää malttia, sillä kokenut Massa on vienyt nuorukaista kuin litran mittaa, eikä kanadalainen saa missään nimessä turhautua tilanteeseensa. Jos Stroll ryhtyy romuttamaan autojansa, niin silloin alkaa samalla hänen lähtölaskentansa.

Espanjan GP:n lähtövalot sammuvat klo 15 Suomen aikaa.

Jätä kommentti

19 + = 22